Πώς οι κύκλοι γυναικών βοηθούν να έχεις μια καλύτερη εγκυμοσύνη και ένα υγιέστερο μωρό

Δράσεις

Πώς οι κύκλοι γυναικών μπορούν να βοηθήσουν να έχεις μια καλύτερη εγκυμοσύνη και ένα υγιέστερο μωρό!

Υπηρεσίες
Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μία γυναικολόγος από τη Νότια Καρολίνα, η dr. Amy Crockett, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας στις Η.Π.Α ξεκίνησε πειραματικά μια νέα πρακτική, η οποία όμως δεν είχε σχέση με κάποιο νέο τεχνολογικό επίτευγμα στην ιατρική, ούτε με τη χρήση ακριβών συσκευών και διαγνωστικών μέσων.

Αυτό που έκανε ήταν να φέρνει τις γυναίκες για τις καθιερωμένες προγεννητικές τους επισκέψεις στην κλινική της σε ομαδικά ραντεβού. Τα ραντεβού διαρκούσαν περίπου δύο ώρες και έμοιαζαν περισσότερο με γκρουπ ομαδικής υποστήριξης, παρά με τη γνωστή ιατρική επίσκεψη.

Εγγραφή στον Κύκλο
Το Μαγαζί του Κύκλου
Σύμβουλοι Θηλασμού IBCLC

Αυτή η φαινομενικά μικρή αλλαγή έκανε τη διαφορά στις μαμάδες που παρακολουθούσε η dr. Amy Crockett. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της, οι μαμάδες που παρακολουθούσε μέσα σε αυτές τις ομάδες, είχαν σημαντικά βελτιωμένη έκβαση στις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς τους καθώς και στο ποσοστό επιβίωσης των βρεφών τους, σε σχέση με αυτές που δέχονταν την τυπική ιατρική παρακολούθηση. Μάλιστα, μειώθηκε σημαντικά τα ποσοστό πρόωρων γεννήσεων στις μαμάδες των ομάδων και κατά συνέπεια, μειώθηκε ο κίνδυνος βρεφικού θανάτου για τα μωρά αυτά.

Όμως η προωρότητα αποτελεί αίτιο για ένα μικρό ποσοστό μόνο των βρεφικών θανάτων. Σύμφωνα με την Ashish Thakrar, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, έχει βρεθεί πως γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα ή που ανήκουν σε μειονότητες, βιώνουν μεγαλύτερο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, λόγω της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης.

«Το stress, είναι γνωστό πως πυροδοτεί καταστάσεις φλεγμονής σε πολλά συστήματα του οργανισμού», λέει η Thakrar. «Πιστεύω πως μειώνοντας το ψυχοκοινωνικό stress, μπορεί να βοηθήσουμε να μειωθούν οι καταστάσεις που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό.»

Πώς όμως οι ομαδικές συναντήσεις, οι κύκλοι γυναικών, βοηθούν στην καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης και στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας;

Σύμφωνα με την Crockett, «Όταν ο στόχος της επίσκεψης της εγκύου είναι να βεβαιωθούμε πως δεν είναι ασθενής, τότε χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Όμως όταν ο στόχος αλλάζει στο να προετοιμάσεις τις γυναίκες για τη μητρότητα, τότε μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό.»

Έτσι, το 2008 αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τις εγκύους και ξεκίνησε να προσφέρει ομαδική προγεννητική φροντίδα. Ήδη υπήρχαν τότε αρκετές μελέτες https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2276878/ που έδειχναν πως η προγεννητική φροντίδα σε ομάδες, είχε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη βελτίωση των ποσοστών (μείωση πρόωρων γεννήσεων και μείωση βρεφικών θανάτων).

Ξεκίνησε να βλέπει τις μητέρες καθισμένες σε έναν κύκλο (ονόμασε την πρακτική αυτή Centering Pregnancy), και αφού άκουγαν την καρδιά των μωρών τους και γινόταν η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, κάθονταν με μερικά snacks και με γέλια και αστεία, νιώθοντας άνετα η μία με την άλλη, μιλούσαν για τα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο υποστήριζαν η μία την άλλη, άκουγαν η μία την άλλη χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται, ταυτίζονταν και αντάλλασαν χρήσιμες πληροφορίες για την εγκυμοσύνη και όχι μόνο.

Το να συμμετέχει η έγκυος σε έναν κύκλο γυναικών, είναι σημαντικό στο να μειωθούν τα επίπεδα του stress αρκετά ώστε να βοηθήσουν της μητέρες να γεννήσουν υγιέστερα μωρά.

Στη Νότιο Καρολίνα, ξεκινάει τώρα μία μελέτη που θα περιλαμβάνει 4.000 γυναίκες και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε περίπου δύο έτη.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν και είμαστε πολύ χαρούμενοι που στην Ελλάδα αυτούς τους κύκλους γυναικών στην προγεννητική περίοδο, αλλά και μετά τον τοκετό και σε άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, τους βλέπουμε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια να πραγματοποιούνται από όλο και περισσότερους φορείς και συλλόγους, ιδιωτικούς και δημόσιους.

*Το άρθρο είναι ελεύθερη μετάφραση από το πρωτότυπο άρθρο της Kim Foster για το Vox https://www.vox.com/infant-mortality-south-carolina-amy-crockett

Οι εικόνες προέρχονται από την ίδια πηγή.