Άρθρα / Δημοσιεύσεις / Συμβουλές


Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Project Parenting

Πρώτη μέρα με το μωρό μου στο σπίτι! Και τώρα;

Η πρώτη μέρα των νέων γονιών στο σπίτι με το μωρό τους είναι μια εμπειρία που λιγότερο ή περισσότερο, αγχώνει τους νέους γονείς.

Όσο είναι στο μαιευτήριο αισθάνονται ασφαλείς, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό και να επικοινωνήσουν τις απορίες ή τα άγχη τους.

Με την επιστροφή στο σπίτι, οι πρώτες ώρες ή και ημέρες, είναι για όλους μια περίοδος προσαρμογής και γνωριμίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι γονείς, ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και όμορφη για τους ίδιους και το μωρό τους;

Η προετοιμασία ξεκινά από την εγκυμοσύνη και συνεχίζεται τόσο κατά τον τοκετό όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο, ώστε γυρνώντας πια στο σπίτι, η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, τόσο για τους γονείς, όσο και για το μωρό.

Άρθρο της Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird

Να γιατί ξυπνάει το μωρό κάθε 2-3 ώρες το βράδυ

Τι συμβαίνει και εκεί που ο ύπνος του μωρού σας ήταν αδιάκοπτος ακόμα και για 10-11 ώρες, τώρα που είναι 9 μηνών ξυπνάει το βράδυ κάθε 2-3 ώρες;

Η αρχική σκέψη μιας μαμάς είναι ότι ίσως το μωρό πεινάει περισσότερο, συνεπώς με περισσότερο γαλατάκι θα κοιμάται μια χαρά. Κι όμως, αυτό δεν λειτουργεί. Και η μαμά νιώθει εξαντλημένη, κυρίως εάν θηλάζει το μωρό της αποκλειστικά...


Το γεγονός ότι ο ύπνος ενός μωρού 9 μηνών είναι διακοπτόμενος τη νύχτα είναι φυσιολογικό και αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζεται στα περισσότερα μωρά.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)

15 τρόποι για να στηρίξω τη φίλη μου που έγινε μαμά

Η φίλη μου εδώ και λίγες μέρες έγινε μαμά και ετοιμάζομαι να πάω επίσκεψη για να γνωρίσω το νέο μέλος της οικογένειας!

Να θυμηθώ:

1. Να μην πάω αν εγώ ή κάποιος από την οικογένειά μου είναι άρρωστος. Έχω χρόνο αργότερα να πάω και να ξαναπάω, το μωρό θα είναι εκεί τουλάχιστον για τα επόμενα 18 χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι. Μία ίωση σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη!

2. Όταν θα πάω να είναι μια ώρα «κατάλληλη» για τη φίλη μου και το μωρό της. Μπορεί μέχρι πριν λίγο καιρό να συναντιόμασταν συνήθως αργά το βράδυ ή το μεσημέρι, όμως το βασικό που βιώνει αυτές τις μέρες η φίλη μου (εκτός από την άπειρη χαρά που έγινε μαμά), είναι και απίστευτη αϋπνία και κούραση.

Άρθρο της Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες: mothersbird.gr)

Δεν κάθεται με τίποτα να του αλλάξω πάνα!

Και εκεί που το μωρό μεγαλώνει, φτάνει σχεδόν να κλείσει τον πρώτο του χρόνο, απλές διαδικασίες όπως η αλλαγή πάνας γίνονται καθημερινό βάσανο. Τι κάνουμε;


Μετά τους πρώτους απαιτητικούς μήνες με το μωρό, η επόμενη περίοδος που μπορεί να είναι γεμάτη προκλήσεις για τους νέους γονείς είναι όταν το μωρό αρχίζει να γίνεται πιο κινητικό, να μπουσουλά, να σηκώνεται και να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το μωρό σας πλησιάζει τον ένα χρόνο ζωής και εκεί που πολλά πράγματα αρχίζουν να στρώνουν, η ζωή δυσκολεύει στα «εύκολα». Ξαφνικά η αλλαγή πάνας, το ντύσιμο, το μπάνιο αρχίζουν και είναι από τις πιο δύσκολες καθημερινές συνήθειες, που όμως είναι απαραίτητες.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)

Το νεογέννητο θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά! Θα κακομάθει;

Πολλές είναι οι νέες μητέρες οι οποίες προβληματίζονται βλέποντας ότι το μωράκι τους από τις πρώτες μέρες της ζωής του θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος ενώ δεν μένει παρά λίγα μόνο λεπτά στην κούνια.

Και σκέφτονται: Μήπως με το στήθος και την αγκαλιά θα το κακομάθω; Ή μήπως πρέπει να προσφέρω στο μωρό μου ό,τι ζητάει;


Αν το μωρό σας έχει ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησης τη 15η μέρα της ζωής του με αποκλειστικό θηλασμό, αυτό δείχνει ότι θηλάζει αποτελεσματικά.

Καθώς όμως είναι ακόμα μικρό, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο στήθος ώστε να μπορέσει να πάρει το γάλα που χρειάζεται για να έχει τόσο καλή ανάπτυξη.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)

Πιπίλα και μπιμπερό είναι απαγορευτικά όταν θηλάζουμε αποκλειστικά;

Το μωρό σας είναι μόλις μερικών εβδομάδων (να σας ζήσει!) και το θηλάζετε αποκλειστικά. Νιώθετε όμως ότι η κούραση είναι τόσο μεγάλη που σας ξεπερνά...

Σκέφτεστε να του δίνετε πιπίλα για να το πάρει ο ύπνος ή να χρησιμοποιείτε θήλαστρο για να ταϊζει το μωρό και ο σύντροφός σας κάποια βράδια. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;


Η πιπίλα και η χρήση μπιμπερό πριν την εδραίωση του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό.

Με την πιπίλα είναι πολύ εύκολο το μωρό να χάνει γεύματα, καθώς ξεχνιέται και «δεν ζητάει» να θηλάσει. Έτσι είναι πολύ εύκολο αφενός να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος με συνέπεια τη μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους και αφετέρου, να μειωθεί η παραγωγή της μαμάς, καθώς το στήθος της δεν δέχεται αρκετό ερέθισμα.

Άρθρο της Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird

1-7/11 Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Συμβουλές για τον πρώτο θηλασμό μετά τη γέννα

Πόσο άμεσα μετά τον τοκετό μπορώ να βάλω το μωρό μου στο στήθος; Πόση ώρα να το αφήσω να θηλάσει; Να του δώσω και τον άλλο μαστό; Η πρώτη φορά που μια μαμά θηλάζει το μωρό της αλλά και οι πρώτες μέρες του θηλασμού είναι γεμάτες αγάπη, τρυφερότητα αλλά και πολλές απορίες.


- Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται αμέσως μετά τη γέννα στην κλινική όπου θα γεννήσετε.

- Μπορείτε να συζητήσετε με τη μαία και τον γιατρό σας ώστε να σας δώσουν το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα, δέρμα με δέρμα πάνω σας. Αν δοθεί ο χρόνος, μέσα στη πρώτη 1½ ώρα το μωρό θα θηλάσει.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα ©kyklosgynaika

Αυτά τα δύσκολα απογεύματα...

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τότε που επέστρεψες με το νεογέννητο μωρό σου στο σπίτι από το μαιευτήριο. Και πάνω που έχεις αρχίσει να συνηθίζεις τη νέα ρουτίνα, με το μωρό σου να θηλάζει συχνά, να θέλει πολλή ώρα αγκαλιά, αλλά και να κοιμάται ήρεμα και να ξυπνά για να ξαναθηλάσει, ξαφνικά έχεις ένα «άλλο» μωρό.

Ένα μωρό που για αρκετές ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, είναι πολύ ανήσυχο, θέλει να θηλάζει συνέχεια, σταματάει τον θηλασμό μόνο για να γκρινιάξει ή να κλάψει και συνεχίζει εναλλάσσοντας περιόδους θηλασμού και γρίνιας για αρκετές ώρες, ώσπου τελικά να αποκοιμηθεί. Την πρώτη μέρα αγχώθηκες, αλλά σκέφτηκες πως απλά έτυχε. Όμως συνέβη και τη δεύτερη μέρα και τρίτη και τέταρτη μέρα… και κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, κάθε απόγευμα! Και κάπου εκεί άρχισες να ανησυχείς μήπως έχει κάτι.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα ©kyklosgynaika

Breastfeeding Aversion*

(Τι είναι, πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται)

Σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «αποστροφή» για τον θηλασμό (ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού)

Πρόκειται τόσο για συναισθήματα, όσο και για καθαρά σωματικές αντιδράσεις αποστροφής που γεννώνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε μία μαμά η οποία μέχρι πρότινος:

    • θήλαζε χωρίς προβλήματα

    • είχε ισχυρά θετικό συναίσθημα για τον θηλασμό

    • δέσμευση και επιθυμία να θηλάσει

    • λάμβανε σημαντική ικανοποίηση από την εμπειρία της ως θηλάζουσα

Άρθρο της Σοφίας Δούμα ©kyklosgynaika

Ποιος φοβάται το Tandem Nursing;

Τι είναι το Τandem nursing;Χρησιμοποιούμε τον όρο tandem nursing για να περιγράψουμε τον παράλληλο θηλασμό δύο ή περισσότερων παιδιών διαφορετικής ηλικίας (όχι δίδυμα)

Γίνεται;

Μετά τον τοκετό, η παραγωγή του γάλακτος είναι εξαρτώμενη από τις ορμόνες (αύξηση προλακτίνης-απότομη μείωση προγεστερόνης μετά την γέννηση του πλακούντα)

Όσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα του τοκετού και προχωράμε προς την εδραίωση της παραγωγής (περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό), η διαδικασία παραγωγής γάλακτος γίνεται αυτοκρινής, δηλαδή η παραγωγή ανταποκρίνεται στη ζήτηση επομένως, ρυθμίζεται ανάλογα με το πόσο συχνά και αποτελεσματικά απομακρύνεται το γάλα από τους μαστούς (από ένα βρέφος που θηλάζει ή/και μέσω αντλήσεων)

Το δέντρο της ζωής!

Τις τελευταίες μέρες, "μαγικές" εικόνες με μωρά που θηλάζουν και δέντρα που μεταφέρουν από τις ρίζες τους στα κλαδιά τους την ουσία της ζωής κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Οι μαμάδες σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν υπέροχες εικόνες με τα μωρά τους την ώρα που θηλάζουν και τις μοιράζονται στο #normalizebreastfeeding

Δεν γινόταν να μην φτιάξουμε κι εμείς τις δικές μας εικόνες, τις οποίες με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας και σας παραθέτουμε και απλές οδηγίες για να μπορέσετε κι εσείς να μοιραστείτε μαζί μας το δέντρο της ζωής!

Μεταβολές στο στήθος μετά τον αποθηλασμό-νέα επιστημονικά δεδομένα

Μία ριζοσπαστική μελέτη σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο στήθος καθώς από όργανο που παράγει γάλα, επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή του μετά τον αποθηλασμό, ανακάλυψε πως τα επιθηλιακά εκκριτικά κύτταρα που παράγουν γάλα, στην πραγματικότητα «κανιβαλίζονται» από άλλα κύτταρα μετά τον αποθηλασμό.

Όταν σταματάει ο θηλασμός, πολλά από τα επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν γάλα καταστρέφονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται «απόπτωση».

Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση πως τα νεκρά αυτά κύτταρα απομακρύνονταν από τον οργανισμό με τη φαγοκύτωση, με τη βοήθεια κυττάρων του ανοσοποιητικού. Το ανθρώπινο σώμα, συνήθως απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα χρησιμοποιώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Γιατί λέμε ναι στον δημόσιο θηλασμό

Είσαι νέα μαμά, έχεις αποφασίσει να θηλάσεις το μωρό σου και τα καταφέρνεις (με δυσκολίες ή χωρίς), με όλα τα γνωστά προβλήματα και άγχη και όλες τις μεγάλες χαρές του πρώτου καιρού της μητρότητας. Είσαι όμως και νέα γυναίκα και έχεις επιθυμήσει να βγεις να πιεις έναν καφέ με φίλους, να πας για ψώνια ή χρειάζεται να πας σε κάποια δημόσια υπηρεσία, να συνοδεύσεις το μεγαλύτερο παιδάκι σου στις δραστηριότητές του και να κάνεις τέλος πάντων, ό,τι κάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, είτε θηλάζει ή όχι. Και με τον θηλασμό τι γίνεται; Πώς θα γίνουν όλα αυτά ενώ το μωρό σου θηλάζει τόσο συχνά; Αν πεινάσει την ώρα που είσαστε εκτός σπιτιού;


Τα 8 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες που θηλάζουν

1. Επιθεωρούν προσεκτικά και αποκτούν εμμονή με τα… κακά.

Είναι αλήθεια πως πολύ μας αρέσει να μιλάμε για τα κακάκια του μωρού μας! Φυσικά είναι σημαντικό να παρατηρούμε πόσο συχνά κάνει κακά το μωρό (μας δείχνει αν παίρνει αρκετό γάλα), δεν είναι σημαντικό το να υπάρχουν παραλλαγές. Μερικές φορές, μπορεί να είναι λίγο πρασινωπά στο χρώμα, άλλοτε να είναι περισσότερο υδαρή απ’ ό,τι συνήθως, ή τη μία μέρα να έχει πολλές λερωμένες πάνες και την επόμενη λίγες.

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει μπορεί να παρατηρήσεις πως αρχίζει να έχει μέρες χωρίς να κάνει κακά και αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.