Τα πέντε επίπεδα της ύπαρξης

Η yoga είναι μια ολιστική πρακτική και ωφελεί τη γυναίκα σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο στο φυσικό. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της yoga, ο άνθρωπος λειτουργεί σε διάφορα καθορισμένα επίπεδα.

Υπάρχουν πέντε κύρια επίπεδα στη yoga:

1. Η φυσική δομή

Είναι τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μύες το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Η yoga αναπτύσσει φυσική δύναμη, αντοχή και ελαστικότητα. Η κίνηση και η στάση είναι τα βασικά στοιχεία στην ανάπτυξη αυτών των ποιοτήτων, όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά και στο πνευματικό και συναισθηματικό.

The Whirling Birth Light Canvas Print by Jeffrey Lohrius (Δημοσιεύεται με την άδεια του καλλιτέχνη)

2. Οι διαδικασίες της ζωής

Τα συστήματα του οργανισμού μας που δουλεύουν για να μας διατηρήσουν στη ζωή, παραγωγικούς και σε καλή κατάσταση. Το αναπνευστικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το ενδοκρινολογικό σύστημα, το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, που δημιουργεί το μωρό και υποστηρίζει την ανάπτυξή του στη μήτρα. Το βασικό στοιχείο εδώ είναι η αναπνοή.

Πίνακας: Με την άδεια του καλλιτέχνη -The Whirling Birth Light Canvas Print by Jeffrey Lohrius
The Whirling Birth Light Canvas Print by Jeffrey Lohrius (Δημοσιεύεται με την άδεια του καλλιτέχνη)

3. Εσωτερική οργάνωση

Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, που δουλεύουν με σκοπό να οργανώσουν όλα τα άλλα συστήματα και φροντίζουν όλα τα συστήματα να λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται, ώστε να λειτουργούν σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται και διατηρείται η εσωτερική αρμονία (ομοιόσταση) και μπορούμε να απολαμβάνουμε μία κατάσταση ευ-ζην. Το βασικό στοιχείο εδώ είναι η χαλάρωση.

4. Διαύγεια του νου

Είναι η ικανότητα να θέτουμε προτεραιότητες και να συγκεντρωνόμαστε σε ένα αντικείμενο τη φορά, έως να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε προσοχή σε κάτι άλλο. Έτσι δεν διασπάται εύκολα η προσοχή μας από αντικρουόμενες απαιτήσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργειά μας ώστε να συγκεντρωνόμαστε και να εναλλάσσουμε περιόδους δράσης με περιόδους χαλάρωσης. Το βασικό στοιχείο εδώ είναι ο διαλογισμός και στην πρακτική της yoga, το να έχουμε επίγνωση της στάσης, της αναπνοής και της χαλάρωσης και να τις εντάσσουμε στην πρακτική μας είναι μία μορφή διαλογισμού.

5. Συναισθήματα και βαθύτερες επιθυμίες

Στη yoga, το να αποκρινόμαστε με ζέση και θετικά στη ζωή είναι επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και καλλιεργούμε τις θετικές ποιότητές μας. Δεν αντιδρούμε αυτόματα, αλλά αποκρινόμαστε με συναίσθηση. Έτσι αναπτύσσουμε πνευματική αντοχή, συναισθηματική και φυσική δύναμη. Η ζωή μας έχει νόημα και ουσία και αυτό επιβεβαιώνεται την ώρα που βρισκόμαστε σε βαθιά χαλάρωση. Η χαλάρωση λοιπόν είναι το βασικό στοιχείο που μας βοηθά να γίνουμε το άτομο που πραγματικά θέλουμε να είμαστε και να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας.

Chakras…

Τα πέντε αυτά επίπεδα της ύπαρξης, συναντούν και συνεργάζονται με συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με σκοπό να δημιουργήσουν το άτομο το οποίο είμαστε. Αυτά τα σημεία αντιστοιχούν σε νευρικά πλέγματα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ο στόχος της yoga είναι να τα φέρει σε ισορροπία μεταξύ τους. Έτσι θα παραμένουμε υγιείς, ευτυχισμένοι , ζώντας ειρηνικά και με σοφία.

Ας δούμε λοιπόν πού βρίσκονται και τι είναι τα Chakras.

-Οι ενέργειες της ζωής: Τα τρία Chakras που βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα, συνδέονται με τη ζωτικότητα ή, διαφορετικά, με τις ενέργειες της ζωής.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι ενέργειες που συμμετέχουν στο αναπαραγωγικό σύστημα, με σκοπό να προετοιμάσουν τη σύλληψη, να δημιουργήσουν και να θρέψουν ένα μωρό, καθώς και οι ενέργειες του πεπτικού συστήματος, που θρέφουν το σώμα και απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα της πέψης. Όλα αυτά τα συστήματα βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα.

Ένα μεγάλο μέρος της προγεννητικής yoga στοχεύει στην κοιλιακή κοιλότητα, με σκοπό να τη βελτιώσει, διευκολύνοντας τη σύλληψη και εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για το μωρό καθώς αυτό μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά.

Η προγεννητική yoga εστιάζει επίσης στους μύες της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου, που συγκρατούν τα αναπαραγωγικά όργανα στη θέση τους και φέρνει ζωτικότητα σε όλο το αναπαραγωγικό σύστημα.

-Οι ενέργειες της αγάπης: Τα δύο Chakras που βρίσκονται στην περιοχή του θώρακα, συνδέονται με τις σχέσεις ή διαφορετικά, είναι οι ενέργειες της αγάπης.

Η καρδιά θεωρείται το όργανο με το οποίο βιώνουμε τα συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται μέσω του οργάνου της φωνής, στον λάρυγγα.

Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα και το νευρικό σύστημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους ανθρώπους.

Στην πρακτική της yoga, τα πάντα συνδέονται με τις κινήσεις και την επίγνωση της αναπνοής μας. Με αυτόν τον τρόπο, η χαλαρή αναπνοή και οι πρακτικές της βαθιάς χαλάρωσης, μας επιτρέπουν να ανοίξουμε την καρδιά μας για να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

-Οι ενέργειες του φωτός: Τα δύο Chakras που βρίσκονται στο κεφάλι, συνδέονται με τον νου ή διαφορετικά, με τις ενέργειες του φωτός.

Η ικανότητά μας να παρατηρούμε και να αντιλαμβανόμαστε, το να εστιάζουμε σε αυτό που έχουμε να κάνουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή, οι επιλογές που κάνουμε και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε, προέρχονται από αυτά τα Chakras. Ελέγχουν τη διαύγεια των σκέψεών μας και τις ικανότητες που έχουμε να παρατηρούμε και να αντιλαμβανόμαστε.

Όλες οι πρακτικές της yoga που χρησιμοποιούν τη συγκέντρωση, την αντίληψη και τον διαλογισμό, εξασκούν αυτά τα Chakras.

Επίσης, κάθε πρακτική της yoga βοηθά να εναρμονιστούν οι ενέργειες από τα Chakras και να μεγιστοποιηθούν οι συνδυασμένες ενέργειές τους, οδηγώντας στο ευ-ζην, την ηρεμία και τη δύναμη (φυσική, ψυχολογική, συναισθηματική) του ατόμου που κάνει yoga.

Δούμα Σοφία

Μαία, Εκπαιδευτικός,

Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC,

Certified BirthlightTM Yoga for Maternity Instructor

Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Πηγές:

  1. Leboyer, Frederic. 2002 [1974] Birth without violence Healing Arts Press. Rochester. Vermont.

  2. Odent, Michel. 1999. The Scientification of Love Free Association, London.

  3. Hall, Doriel. Freedan, Francoise Barbira. [2003] Prenatal Yoga for Conception, Pregnancy and Birth Lorenz Books

  4. Freedman, Francoise Barbira. 2004 Yoga for pregnancy, birth and beyond Penguin Random House, DK Publishing. USA.

  5. Bertin, Marie-Andree. 2008. Η φυσική προγεννητική αγωγή, μια ελπίδα για το παιδί, την οικογένεια και την κοινωνία (μετάφραση: Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής) Αθήνα.

  6. Psychobiology of birth – Amali Lokugamage – presentation notes from Brirthlight website