Άρθρα για τον θηλασμό

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)

Το νεογέννητο θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά! Θα κακομάθει;

Πολλές είναι οι νέες μητέρες οι οποίες προβληματίζονται βλέποντας ότι το μωράκι τους από τις πρώτες μέρες της ζωής του θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος ενώ δεν μένει παρά λίγα μόνο λεπτά στην κούνια.

Και σκέφτονται: Μήπως με το στήθος και την αγκαλιά θα το κακομάθω; Ή μήπως πρέπει να προσφέρω στο μωρό μου ό,τι ζητάει;


Αν το μωρό σας έχει ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησης τη 15η μέρα της ζωής του με αποκλειστικό θηλασμό, αυτό δείχνει ότι θηλάζει αποτελεσματικά.

Καθώς όμως είναι ακόμα μικρό, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο στήθος ώστε να μπορέσει να πάρει το γάλα που χρειάζεται για να έχει τόσο καλή ανάπτυξη.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)

Πιπίλα και μπιμπερό είναι απαγορευτικά όταν θηλάζουμε αποκλειστικά;

Το μωρό σας είναι μόλις μερικών εβδομάδων (να σας ζήσει!) και το θηλάζετε αποκλειστικά. Νιώθετε όμως ότι η κούραση είναι τόσο μεγάλη που σας ξεπερνά...

Σκέφτεστε να του δίνετε πιπίλα για να το πάρει ο ύπνος ή να χρησιμοποιείτε θήλαστρο για να ταϊζει το μωρό και ο σύντροφός σας κάποια βράδια. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;


Η πιπίλα και η χρήση μπιμπερό πριν την εδραίωση του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό.

Με την πιπίλα είναι πολύ εύκολο το μωρό να χάνει γεύματα, καθώς ξεχνιέται και «δεν ζητάει» να θηλάσει. Έτσι είναι πολύ εύκολο αφενός να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος με συνέπεια τη μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους και αφετέρου, να μειωθεί η παραγωγή της μαμάς, καθώς το στήθος της δεν δέχεται αρκετό ερέθισμα.

Άρθρο της Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird

1-7/11 Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Συμβουλές για τον πρώτο θηλασμό μετά τη γέννα

Πόσο άμεσα μετά τον τοκετό μπορώ να βάλω το μωρό μου στο στήθος; Πόση ώρα να το αφήσω να θηλάσει; Να του δώσω και τον άλλο μαστό; Η πρώτη φορά που μια μαμά θηλάζει το μωρό της αλλά και οι πρώτες μέρες του θηλασμού είναι γεμάτες αγάπη, τρυφερότητα αλλά και πολλές απορίες.


- Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται αμέσως μετά τη γέννα στην κλινική όπου θα γεννήσετε.

- Μπορείτε να συζητήσετε με τη μαία και τον γιατρό σας ώστε να σας δώσουν το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα, δέρμα με δέρμα πάνω σας. Αν δοθεί ο χρόνος, μέσα στη πρώτη 1½ ώρα το μωρό θα θηλάσει.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα ©kyklosgynaika

Αυτά τα δύσκολα απογεύματα...

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τότε που επέστρεψες με το νεογέννητο μωρό σου στο σπίτι από το μαιευτήριο. Και πάνω που έχεις αρχίσει να συνηθίζεις τη νέα ρουτίνα, με το μωρό σου να θηλάζει συχνά, να θέλει πολλή ώρα αγκαλιά, αλλά και να κοιμάται ήρεμα και να ξυπνά για να ξαναθηλάσει, ξαφνικά έχεις ένα «άλλο» μωρό.

Ένα μωρό που για αρκετές ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, είναι πολύ ανήσυχο, θέλει να θηλάζει συνέχεια, σταματάει τον θηλασμό μόνο για να γκρινιάξει ή να κλάψει και συνεχίζει εναλλάσσοντας περιόδους θηλασμού και γρίνιας για αρκετές ώρες, ώσπου τελικά να αποκοιμηθεί. Την πρώτη μέρα αγχώθηκες, αλλά σκέφτηκες πως απλά έτυχε. Όμως συνέβη και τη δεύτερη μέρα και τρίτη και τέταρτη μέρα… και κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, κάθε απόγευμα! Και κάπου εκεί άρχισες να ανησυχείς μήπως έχει κάτι.

Άρθρο της Σοφίας Δούμα ©kyklosgynaika

Breastfeeding Aversion*

(Τι είναι, πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται)

Σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «αποστροφή» για τον θηλασμό (ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού)

Πρόκειται τόσο για συναισθήματα, όσο και για καθαρά σωματικές αντιδράσεις αποστροφής που γεννώνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε μία μαμά η οποία μέχρι πρότινος:

    • θήλαζε χωρίς προβλήματα
    • είχε ισχυρά θετικό συναίσθημα για τον θηλασμό
    • δέσμευση και επιθυμία να θηλάσει
    • λάμβανε σημαντική ικανοποίηση από την εμπειρία της ως θηλάζουσα

Ποιος φοβάται το Tandem Nursing;

Τι είναι το Τandem nursing;Χρησιμοποιούμε τον όρο tandem nursing για να περιγράψουμε τον παράλληλο θηλασμό δύο ή περισσότερων παιδιών διαφορετικής ηλικίας (όχι δίδυμα)

Γίνεται;

Μετά τον τοκετό, η παραγωγή του γάλακτος είναι εξαρτώμενη από τις ορμόνες (αύξηση προλακτίνης-απότομη μείωση προγεστερόνης μετά την γέννηση του πλακούντα)

Όσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα του τοκετού και προχωράμε προς την εδραίωση της παραγωγής (περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό), η διαδικασία παραγωγής γάλακτος γίνεται αυτοκρινής, δηλαδή η παραγωγή ανταποκρίνεται στη ζήτηση επομένως, ρυθμίζεται ανάλογα με το πόσο συχνά και αποτελεσματικά απομακρύνεται το γάλα από τους μαστούς (από ένα βρέφος που θηλάζει ή/και μέσω αντλήσεων)

Το δέντρο της ζωής!

Τις τελευταίες μέρες, "μαγικές" εικόνες με μωρά που θηλάζουν και δέντρα που μεταφέρουν από τις ρίζες τους στα κλαδιά τους την ουσία της ζωής κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Οι μαμάδες σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν υπέροχες εικόνες με τα μωρά τους την ώρα που θηλάζουν και τις μοιράζονται στο #normalizebreastfeeding

Δεν γινόταν να μην φτιάξουμε κι εμείς τις δικές μας εικόνες, τις οποίες με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας και σας παραθέτουμε και απλές οδηγίες για να μπορέσετε κι εσείς να μοιραστείτε μαζί μας το δέντρο της ζωής!

Μεταβολές στο στήθος μετά τον αποθηλασμό-νέα επιστημονικά δεδομένα

Μία ριζοσπαστική μελέτη σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο στήθος καθώς από όργανο που παράγει γάλα, επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή του μετά τον αποθηλασμό, ανακάλυψε πως τα επιθηλιακά εκκριτικά κύτταρα που παράγουν γάλα, στην πραγματικότητα «κανιβαλίζονται» από άλλα κύτταρα μετά τον αποθηλασμό.

Όταν σταματάει ο θηλασμός, πολλά από τα επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν γάλα καταστρέφονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται «απόπτωση».

Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση πως τα νεκρά αυτά κύτταρα απομακρύνονταν από τον οργανισμό με τη φαγοκύτωση, με τη βοήθεια κυττάρων του ανοσοποιητικού. Το ανθρώπινο σώμα, συνήθως απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα χρησιμοποιώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Γιατί λέμε ναι στον δημόσιο θηλασμό

Είσαι νέα μαμά, έχεις αποφασίσει να θηλάσεις το μωρό σου και τα καταφέρνεις (με δυσκολίες ή χωρίς), με όλα τα γνωστά προβλήματα και άγχη και όλες τις μεγάλες χαρές του πρώτου καιρού της μητρότητας. Είσαι όμως και νέα γυναίκα και έχεις επιθυμήσει να βγεις να πιεις έναν καφέ με φίλους, να πας για ψώνια ή χρειάζεται να πας σε κάποια δημόσια υπηρεσία, να συνοδεύσεις το μεγαλύτερο παιδάκι σου στις δραστηριότητές του και να κάνεις τέλος πάντων, ό,τι κάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, είτε θηλάζει ή όχι. Και με τον θηλασμό τι γίνεται; Πώς θα γίνουν όλα αυτά ενώ το μωρό σου θηλάζει τόσο συχνά; Αν πεινάσει την ώρα που είσαστε εκτός σπιτιού;


Τα 8 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες που θηλάζουν

1. Επιθεωρούν προσεκτικά και αποκτούν εμμονή με τα… κακά.

Είναι αλήθεια πως πολύ μας αρέσει να μιλάμε για τα κακάκια του μωρού μας! Φυσικά είναι σημαντικό να παρατηρούμε πόσο συχνά κάνει κακά το μωρό (μας δείχνει αν παίρνει αρκετό γάλα), δεν είναι σημαντικό το να υπάρχουν παραλλαγές. Μερικές φορές, μπορεί να είναι λίγο πρασινωπά στο χρώμα, άλλοτε να είναι περισσότερο υδαρή απ’ ό,τι συνήθως, ή τη μία μέρα να έχει πολλές λερωμένες πάνες και την επόμενη λίγες.

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει μπορεί να παρατηρήσεις πως αρχίζει να έχει μέρες χωρίς να κάνει κακά και αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.