Μητρότητα: άρθρα, δημοσιεύσεις, συμβουλές

Να γιατί ξυπνάει το μωρό κάθε 2-3 ώρες το βράδυ

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 3:21 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

Τι συμβαίνει και εκεί που ο ύπνος του μωρού σας ήταν αδιάκοπτος ακόμα και για 10-11 ώρες, τώρα που είναι 9 μηνών ξυπνάει το βράδυ κάθε 2-3 ώρες;
Η αρχική σκέψη μιας μαμάς είναι ότι ίσως το μωρό πεινάει περισσότερο, συνεπώς με περισσότερο γαλατάκι θα κοιμάται μια χαρά. Κι όμως, αυτό δεν λειτουργεί. Και η μαμά νιώθει εξαντλημένη, κυρίως εάν θηλάζει το μωρό της αποκλειστικά...
Άρθρο της  Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird 


Το γεγονός ότι ο ύπνος ενός μωρού 9 μηνών είναι διακοπτόμενος τη νύχτα είναι φυσιολογικό και αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζεται στα περισσότερα μωρά.

Οι βασικότερες αιτίες είναι:


1. Η οδοντοφυΐα: Μετά τους 6 μήνες, η ενόχληση από τα δόντια είναι έντονη και ο θηλασμός λειτουργεί ως ανακούφιση από τον πόνο και ως παρηγοριά.

2. Το άγχος αποχωρισμού: Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό, στους 9-10 μήνες, ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού και κορυφώνεται περίπου στους 18 μήνες. Το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα από τη μαμά του, αναζητάει την επαφή και την επανασύνδεση με τη μαμά, και ο θηλασμός είναι από τους βασικότερους τρόπους κάλυψης της ανάγκης αυτής για επαφή αλλά και μείωσης του άγχους.

3. Οι κύκλοι ύπνου: Οι φυσιολογικοί κύκλοι ύπνου των βρεφών διαφέρουν κατά πολύ από τους κύκλους ύπνου μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Οι κύκλοι ύπνου ενός βρέφους διαρκούν πολύ λιγότερο, συνήθως 1 με 2 ώρες. Τα βρέφη είναι σχεδιασμένα ώστε να κοιμούνται ανήσυχα και να ξυπνάνε συχνά, αναζητώντας τους γονείς τους για επανασύνδεση και θηλασμό.

4. Τα άλματα ανάπτυξης: Κάθε φορά που το μωρό αποκτά και μια καινούργια δεξιότητα ή ένα αναπτυξιακό στάδιο (μπουσούλημα, περπάτημα κ.λπ.) μπορεί το βράδυ να έχει πιο ανήσυχο ύπνο.

5. Η εργασία της μαμάς: Με την επιστροφή της μαμάς στην εργασία τα περισσότερα βρέφη, ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα για θηλασμό, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τις ώρες που έμειναν χώρια από τη μαμά τους και να επανασυνδεθούν.

Συμβουλές για τη μαμά


Οι βραδινοί θηλασμοί και τα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά του μωρού. Ο θηλασμός και η συγκοίμηση θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτές τις φάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Με ηρεμία και υπομονή, είναι φάσεις που θα αλλάζουν συνεχώς.

- Έχετε υπόψη ότι το πρόγραμμά του και οι συνήθειες στον ύπνο θα αλλάξουν ξανά και ξανά -ακολουθήστε τα και ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

- Ο θηλασμός στην ξαπλωτή θέση ώστε να κοιμάστε και οι δύο, θα σας βοηθήσει και εσάς να ξεκουραστείτε, όπως και ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι- αν αυτό δεν σας βολεύει και χρειάζεστε περισσότερο χώρο, μπορείτε να ενώσετε την κούνια με το κρεβάτι χωρίς το κάγκελο ώστε να έχετε περισσότερο χώρο.

- Εκμεταλλευτείτε ακόμα και τους μικρούς ύπνους του μωρού μέσα στην ημέρα ώστε να ξεκουράζεστε.

- Προσπαθήστε να κρατάτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή να κάνετε πράγματα που χαλαρώνουν το μωρό -μπανάκι, ή απαλή μουσική για παράδειγμα.

Υπομονή, επιμονή, ελεύθερος θηλασμός, αγκαλιά και συγκοίμηση, καλή συνέχεια και καλούς θηλασμούς!

Αφροδίτη Κονδύλη, 
Φαρμακοποιός, Βοηθός Μητρότητας,
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC,
Certified AATH Parent Educator,
Επίσημη συνεργάτης Attachement Parenting Hellas.
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

15 τρόποι για να στηρίξω τη φίλη μου που έγινε μαμά

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 3:16 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

Η φίλη μου εδώ και λίγες μέρες έγινε μαμά και ετοιμάζομαι να πάω επίσκεψη για να γνωρίσω το νέο μέλος της οικογένειας!

Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)Να θυμηθώ:


1. Να μην πάω αν εγώ ή κάποιος από την οικογένειά μου είναι άρρωστος. Έχω χρόνο αργότερα να πάω και να ξαναπάω, το μωρό θα είναι εκεί τουλάχιστον για τα επόμενα 18 χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι. Μία ίωση σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη!

2. Όταν θα πάω να είναι μια ώρα «κατάλληλη» για τη φίλη μου και το μωρό της. Μπορεί μέχρι πριν λίγο καιρό να συναντιόμασταν συνήθως αργά το βράδυ ή το μεσημέρι, όμως το βασικό που βιώνει αυτές τις μέρες η φίλη μου (εκτός από την άπειρη χαρά που έγινε μαμά), είναι και απίστευτη αϋπνία και κούραση. Μπορώ να πάω το απόγευμα ή, αν δεν εργάζομαι τις πρωινές ώρες, το πρωί που και το μωρό θα είναι συνήθως πιο ήρεμο και η φίλη μου πιο ξεκούραστη και με διάθεση να μιλήσουμε.

3. Να είμαι προετοιμασμένη να φύγω νωρίς, με το που θα δω τα πρώτα δείγματα κούρασης από τους νέους γονείς ή αν το μωρό είναι αναστατωμένο και δύσκολο να ηρεμήσει. Οι νέοι γονείς χρειάζονται χρόνο με το μωρό τους για να δεθούν μαζί του και να βρουν τα πατήματά τους και η παρουσία τρίτων, ακόμα κι αν αυτοί είναι συγγενείς ή καλοί φίλοι, πολλές φορές τους δυσκολεύει αντί να τους βοηθάει.

4. Να ακολουθήσω τους κανόνες του σπιτιού σε θέματα υγιεινής (βγάζω παπούτσια, πλένω τα χέρια μου, χρησιμοποιώ αντισηπτικό αν έχουν και μου προτείνουν να το χρησιμοποιήσω κλπ).

5. Να μην πέσω πάνω από το μωρό και να μην το πάρω από τα χέρια των γονιών χωρίς την άδειά τους. Πολλοί νέοι γονείς δεν θέλουν να αφήνουν καθόλου τα μωρά τους σε τρίτους, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι καλύτεροί τους φίλοι ή συγγενείς. Είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό ένστικτο της μαμάς και του μπαμπά και καλό είναι να το σεβαστώ. Αν θέλω να πάρω το μωρό αγκαλιά, το ζητάω από τους γονείς και δέχομαι την τυχόν άρνησή τους χωρίς να τους παρεξηγώ!

6. Αν οι φίλοι μου θέλουν να μου δώσουν το μωρό αγκαλιά ενώ εγώ νιώθω ανασφάλεια και αμηχανία, καλό είναι να το εκφράσω, να πω ότι νιώθω ανασφαλής, γιατί είναι πολύ μικρό και πως θα δοκιμάσω αργότερα, που θα είναι πιο μεγάλο.

7. Δεν θα παρασυρθώ, θα συγκρατηθώ και όσο ακαταμάχητο και να είναι, δεν θα φιλήσω το μωρό στο πρόσωπο και τα χέρια.

8. Είναι πολύ πιθανό, όση ώρα είμαι στο σπίτι τους ή στο μαιευτήριο, η φίλη μου να θηλάζει το μωρό! Είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα νεογέννητα να θηλάζουν πολλή ώρα και να κοιμούνται λίγο και κυρίως να κοιμούνται επάνω στη μαμά τους. Το έχω λοιπόν στο νου μου και δεν σχολιάζω για το πόση ώρα τρώει και μήπως δεν χορταίνει και πότε κοιμάται. Δεν φέρνω παραδείγματα από άλλους φίλους των οποίων τα μωρά μπορεί να θήλαζαν πολύ γρήγορα ή να κοιμούνταν πολύ περισσότερο, γιατί θα δημιουργήσω ανασφάλεια στους νέους γονείς. Τους ενθαρρύνω και τους συγχαίρω που ανταποκρίνονται τόσο καλά στις ανάγκες του μωρού τους.

9. Αν η μαμά δεν θηλάζει ή αν κάνει μικτή διατροφή, δεν κρίνω, δεν την υποτιμώ δεν της λέω ότι δεν προσπαθεί αρκετά, δεν φέρνω παραδείγματα άλλων που κατάφεραν να θηλάσουν παρά τις δυσκολίες. Αντίθετα, αν δω ότι είναι στενοχωρημένη γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε σε σχέση με τον θηλασμό, τους ενθαρρύνω να ζητήσουν βοήθεια από πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού.

10. Αν οι φίλοι μου αρχίσουν να «παραπονιούνται» ότι δεν κοιμούνται καθόλου, ότι είναι πολύ κουρασμένοι, ότι το μωρό κλαίει συνέχεια και είναι συνεχώς αναστατωμένο και χρειάζεται να το κρατούν συνεχώς αγκαλιά, τους ακούω με ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που βιώνουν ως αληθινές, δεν τις μειώνω, λέγοντάς τους πως κι άλλοι γονείς πέρασαν από αυτή τη φάση αλλά δεν έκαναν έτσι, δεν σκέφτομαι ότι είναι αχάριστοι γιατί γκρινιάζουν και παραπονιούνται, δεν σκέφτομαι ότι δεν είναι ικανοί που δεν μπορούν να τα καταφέρουν με ένα μωρό, δεν τους φέρνω παραδείγματα άλλων γονιών που πέρασαν πιο δύσκολα από αυτούς αλλά δεν παραπονιούνται. Έχω τη διάθεση να τους ακούσω, χωρίς να τους κρίνω, να αναγνωρίσω το γεγονός ότι περνάνε μία πολύ δύσκολη περίοδο και έχουν ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτό στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους (στους οποίους έχω την τιμή να συμπεριλαμβάνομαι), ότι παρόλο που εκφράζουν παράπονο και άγχος, αυτό δεν αναιρεί και το ότι ταυτόχρονα νιώθουν μεγάλη χαρά και αγάπη για το μωρό τους. Μπορώ να τους πω ότι σιγά σιγά τα πράγματα θα γίνονται όλο και καλύτερα και να αναφέρω δική μου αντίστοιχη εμπειρία αν έχω.

11. Ρωτάω αν χρειάζονται κάτι πρακτικό. Και κάνω την ερώτησή μου πολύ συγκεκριμένη, γιατί σε μία αόριστη ερώτηση αν χρειάζονται κάτι, η απάντηση τις περισσότερες φορές θα είναι «ευχαριστώ, δεν χρειάζομαι τίποτα!». Ρωτάω λοιπόν αν όση ώρα είμαι εκεί χρειάζεται να κάνω κάποια δουλειά στο σπίτι, όπως πχ να πλύνω τα πιάτα, να απλώσω ή να διπλώσω ένα πλυντήριο με ρούχα, να φτιάξω κάτι γρήγορο για φαγητό, να τακτοποιήσω , να βγω να ψωνίσω κάτι κλπ. Αν έχω μεγάλη οικειότητα και άνεση, δεν χρειάζεται να ρωτήσω, μπορώ απλά να ρίξω μια ματιά και ό,τι δω πως χρειάζεται να γίνει, να το κάνω.

12. Μπορώ αντί ή εκτός από τα καθιερωμένα γλυκά, να φέρω μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό για μία ή και περισσότερες ημέρες. Η κίνηση θα εκτιμηθεί πολύ από τους φίλους μου!

13. Δεν δυσανασχετώ που τη συζήτηση μονοπωλεί αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι! Στην παρούσα φάση όλη η ενέργεια και οι σκέψεις των φίλων μου περιστρέφονται γύρω από αυτό. Θα έρθει πάλι ο καιρός που οι φίλοι μου θα θελήσουν να συζητήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από το μωρό τους, αλλά όχι ακόμα. Προς το παρόν, τους ακούω και μοιράζομαι τη χαρά και την αγωνία τους για το μωρό τους και την ανατροφή του.

14. Αν η φίλη μου αποσυρθεί σε άλλο δωμάτιο μαζί με το μωρό για να θηλάσουν-κοιμηθούν, δεν παρεξηγούμαι, η κούρασή της είναι πολύ μεγάλη αυτές τις μέρες και χρειάζεται αυτό τον χρόνο με το μωρό της.

15. Ανάλογα με τη σχέση που έχω, μπορώ να μείνω λίγο ακόμα τακτοποιώντας λίγο τον χώρο και κάνοντας κάποια δουλειά πριν φύγω ή να αποχωρήσω.

Να θυμηθώ… όταν ένα νέο μέλος προστίθεται στην οικογένεια των φίλων μου, ένας νέος άνθρωπος έρχεται και στη δική μου ζωή, ένας άνθρωπος που μεγαλώνοντας θα με θυμάται με αγάπη ως μέλος της οικογένειάς του, ως τη «θεία» ή τον «θείο» που ήταν πάντα εκεί γι’ αυτόν και τους γονείς του!

Δούμα Σοφία 
Μαία, Εκπαιδευτικός,
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC,
Certified BirthlightTM Yoga for Maternity Instructor
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Δεν κάθεται με τίποτα να του αλλάξω πάνα!

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 3:12 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

Και εκεί που το μωρό μεγαλώνει, φτάνει σχεδόν να κλείσει τον πρώτο του χρόνο, απλές διαδικασίες όπως η αλλαγή πάνας γίνονται καθημερινό βάσανο. Τι κάνουμε;


Άρθρο της  Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες: mothersbird.gr)
Μετά τους πρώτους απαιτητικούς μήνες με το μωρό, η επόμενη περίοδος που μπορεί να είναι γεμάτη προκλήσεις για τους νέους γονείς είναι όταν το μωρό αρχίζει να γίνεται πιο κινητικό, να μπουσουλά, να σηκώνεται και να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το μωρό σας πλησιάζει τον ένα χρόνο ζωής και εκεί που πολλά πράγματα αρχίζουν να στρώνουν, η ζωή δυσκολεύει στα «εύκολα». Ξαφνικά η αλλαγή πάνας, το ντύσιμο, το μπάνιο αρχίζουν και είναι από τις πιο δύσκολες καθημερινές συνήθειες, που όμως είναι απαραίτητες.

Είναι πολλές οι φορές που οι γονείς αναφέρουν ότι ξαφνικά το μωρό τους άλλαξε συμπεριφορά και απλά καθημερινά πράγματα γίνονται με μεγάλη δυσανασχέτηση, γκρίνια ή /και κλάμα. Τέτοια γεγονότα είναι ικανά να δημιουργήσουν άγχος και ανησυχία στους νέους γονείς ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Είναι πολύ σημαντικό αρχικά να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μωρό μας είναι μοναδικό και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε αντιδράσεις με άλλα παιδάκια.

Τα περισσότερα μωρά μετά τους 7-9 μήνες δεν θα μένουν στάσιμα σε ένα σημείο πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, κι αυτό μπορεί να γίνει πιο έντονο όσο το μωρό αποκτά μεγαλύτερη κινητικότητα.

Πώς μπορώ να διευκολύνω τέτοιες στιγμές;


1. Προετοιμάζω το μωρό μου. Του εξηγώ με ακρίβεια όλη την διαδικασία που θα ακολουθήσει αλλά και κατά τη διάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να έχω στο μυαλό μου ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται επανάληψη και σταδιακά σε βάθος χρόνου θα κάνει το μωρό μου, και το παιδί μου αργότερα, να συνεργάζεται.

2. Χρησιμοποιώ ήχους, γελάκια, φωνές, γαργαλητά, μασάζ, τραγούδια την ώρα που αλλάζω ρούχα ή πάνα, κάνοντας τη διαδικασία όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

3. Σε πιο μεγάλα παιδάκια, δοκιμάζω τις αλλαγές σε πιο όρθιες θέσεις και πιθανότατα χρησιμοποιώντας άλλα προϊόντα, όπως πάνες-βρακάκια αντί για απλές πάνες. Αντίστοιχα χρησιμοποιώ «εύκολα» ρούχα, χωρίς περίπλοκα κουμπώματα κ.λπ.

4. Απασχολώ το μωρό μου με κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι που του προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

5. Αποσπώ την προσοχή με αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στον χώρο.

6. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο σύντομα οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αποδοχή των συναισθημάτων του παιδιού και κυρίως της δυσφορίας του, που πολλές φορές εμάς μας φαίνεται μη – λογική. Αποδεχόμενοι τα συναισθήματα αυτά, διατηρώντας την ηρεμία, βοηθάμε το παιδί να διαχειριστεί σταδιακά τη δυσφορία και την ανυπομονησία του να κινηθεί ξανά.

Υπομονή, αγάπη, κατανόηση και πολύ παιχνίδι βοηθούν τον μικρό μας άνθρωπο να βιώσει τις μικρές καθημερινές ματαιώσεις και σταδιακά σε βάθος χρόνου μεγαλώνοντας να τις διαχειρίζεται.

Αφροδίτη Κονδύλη, 
Φαρμακοποιός, Βοηθός Μητρότητας,
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC,
Certified AATH Parent Educator,
Επίσημη συνεργάτης Attachement Parenting Hellas.
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Το νεογέννητο θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά! Θα κακομάθει;

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 3:05 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός   [ ενημερώθηκε 9 Δεκ 2019, 3:22 π.μ. ]

Πολλές είναι οι νέες μητέρες οι οποίες προβληματίζονται βλέποντας ότι το μωράκι τους από τις πρώτες μέρες της ζωής του θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος ενώ δεν μένει παρά λίγα μόνο λεπτά στην κούνια.

Και σκέφτονται: Μήπως με το στήθος και την αγκαλιά θα το κακομάθω; Ή μήπως πρέπει να προσφέρω στο μωρό μου ό,τι ζητάει;
Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)


Αν το μωρό σας έχει ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησης τη 15η μέρα της ζωής του με αποκλειστικό θηλασμό, αυτό δείχνει ότι θηλάζει αποτελεσματικά.

Καθώς όμως είναι ακόμα μικρό, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο στήθος ώστε να μπορέσει να πάρει το γάλα που χρειάζεται για να έχει τόσο καλή ανάπτυξη.

Ένα τόσο μικρό μωρό είναι φυσιολογικό να κάνει πολύ συχνά γεύματα και να προτιμά να κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του θηλάζοντας, καθώς μόνο έτσι νιώθει ασφάλεια.

Ανήκουμε στα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα μωρά μας από τη φύση είναι προγραμματισμένα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε στενή σωματική επαφή με τη μητέρα. Με αυτό τον τρόπο έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, καθώς το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο σε σχέση με το γάλα άλλων θηλαστικών (χρειάζεται περίπου 45 λεπτά της ώρας για να χωνευθεί, οπότε μετά από μία ώρα έχει ήδη χωνέψει το γάλα που ήπιε στην αρχή του προηγούμενου θηλασμού και είναι φυσιολογικό για πολλά μωρά να θηλάζουν στην αρχή σε κύκλους διάρκειας μίας περίπου ώρας).

Με τη συνεχόμενη σωματική επαφή, όμως, τα μωρά, εκτός από τροφή, ικανοποιούν και άλλες βασικές τους ανάγκες, ώστε να ωριμάσουν και πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

Η γνώριμη μητρική αγκαλιά, με τον χτύπο της καρδιάς που τα συνόδευε 9 μήνες στη μήτρα, με τη μυρωδιά της μαμάς που είναι ήδη γνωστή μέσω του αμνιακού υγρού, με τη ζεστασιά, τον γνώριμο ήχο της φωνής, τη σιγουριά ότι όλες του οι ανάγκες θα καλυφθούν, του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να επιτύχει τη ραγδαία σωματική, πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όσο θα μεγαλώνει, θα φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα θηλασμού, δραστηριότητας και ύπνου, το οποίο εάν φροντίσετε το σπίτι την ημέρα να έχει δραστηριότητα, ήχους και φως, και τη νύχτα να είναι πιο ήσυχο, θα συμβαδίζει με τη ρουτίνα όλης της οικογένειας.

Ακόμα, όμως, είναι πολύ μικρό και αυτή η ανάγκη που παρουσιάζει δεν είναι μία συνήθεια που θα την μάθει αν ανταποκρίνεσαι σε αυτήν, αλλά ο φυσιολογικός τρόπος για ένα μωρό να μεγαλώσει και να εξασφαλίσει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ευημερία του.

Εφόσον το μωρό θηλάζει ικανοποιητικά, παίρνει καλό βάρος και αναπτύσσεται σωστά, μπορείτε να το εμπιστευθείτε και να ακολουθήσετε τον ρυθμό του.

Δούμα Σοφία 
Μαία, Εκπαιδευτικός,
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC,
Certified BirthlightTM Yoga for Maternity Instructor
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Πιπίλα και μπιμπερό είναι απαγορευτικά όταν θηλάζουμε αποκλειστικά;

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:54 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός   [ ενημερώθηκε 9 Δεκ 2019, 3:22 π.μ. ]

Το μωρό σας είναι μόλις μερικών εβδομάδων (να σας ζήσει!) και το θηλάζετε αποκλειστικά. Νιώθετε όμως ότι η κούραση είναι τόσο μεγάλη που σας ξεπερνά...

Σκέφτεστε να του δίνετε πιπίλα για να το πάρει ο ύπνος ή να χρησιμοποιείτε θήλαστρο για να ταϊζει το μωρό και ο σύντροφός σας κάποια βράδια. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)


Η πιπίλα και η χρήση μπιμπερό πριν την εδραίωση του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό.

Με την πιπίλα είναι πολύ εύκολο το μωρό να χάνει γεύματα, καθώς ξεχνιέται και «δεν ζητάει» να θηλάσει. Έτσι είναι πολύ εύκολο αφενός να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος με συνέπεια τη μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους και αφετέρου, να μειωθεί η παραγωγή της μαμάς, καθώς το στήθος της δεν δέχεται αρκετό ερέθισμα.

Είναι λοιπόν καλό είναι η χρήση της πιπίλας να μη γίνεται πριν την εδραίωση του θηλασμού, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες και να περιορίζεται μόνο για λίγα λεπτά και αυστηρά για να αποκοιμηθεί το μωρό.

Η πιπίλα προκαλεί και άλλα προβλήματα στο μωρό όταν η χρήση της είναι παρατεταμένη (ορθοδοντικά προβλήματα, ωτίτιδες, μυκητίαση στο στόμα), ενώ στερεί από το μωρό την επαφή και αλληλεπίδραση με τους γονείς η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.Εάν αποφασίσετε να αντλείτε για να δίνει ο σύντροφός σας ή κάποιος άλλος γάλα στο μωρό προκειμένου να ξεκουραστείτε, θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του θηλάστρου, καθώς δεν είναι όλα τα θήλαστρα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις.

Και η χρήση του μπιμπερό, όπως και της πιπίλας, έχει τον κίνδυνο σύγχυσης θηλών, οπότε συνίσταται η αποφυγή χρήσης του πριν την εδραίωση της γαλουχίας και η προσεκτική και όχι πολύ συχνή χρήση του εφόσον δεν υπάρχει λόγος όπως π.χ. επιστροφή στη δουλειά.

Πολλά μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, δεν δέχονται τη σίτιση με μπιμπερό.

Για να ξεκουράζεστε περισσότερο μπορείτε να δοκιμάσετε να θηλάζετε ξαπλωτή και τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας για το bed sharing, να κοιμάστε θηλάζοντας το μωρό σας.

Τέλος, ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με άλλους τρόπους, όπως το να αλλάξει το μωρό, να το κάνει μπάνιο, να το κρατήσει αγκαλιά σε επαφή δέρμα με δέρμα ώστε να το ηρεμήσει ή να το κοιμίσει μετά τον θηλασμό και να σας δώσει έτσι λίγο περισσότερο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας με ένα γεύμα, ένα μπάνιο ή λίγο περισσότερη ώρα ύπνου.

Ο πρώτος καιρός του θηλασμού είναι και ο πιο δύσκολος, μαμά και μωρό μαθαίνουν. Η κούραση για τους νέους γονείς είναι πολύ μεγάλη. Πολύ σύντομα όμως θα βρείτε τους ρυθμούς σας και δεν θα αισθάνεστε τόσο καταβεβλημένη όσο τώρα.


Δούμα Σοφία 
Μαία, Εκπαιδευτικός,
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC,
Certified BirthlightTM Yoga for Maternity Instructor
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

1-7/11 Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Συμβουλές για τον πρώτο θηλασμό μετά τη γέννα

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:42 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός   [ ενημερώθηκε 9 Δεκ 2019, 2:47 π.μ. ]

φωτογραφία mothersbird

Πόσο άμεσα μετά τον τοκετό μπορώ να βάλω το μωρό μου στο στήθος; Πόση ώρα να το αφήσω να θηλάσει; Να του δώσω και τον άλλο μαστό; Η πρώτη φορά που μια μαμά θηλάζει το μωρό της αλλά και οι πρώτες μέρες του θηλασμού είναι γεμάτες αγάπη, τρυφερότητα αλλά και πολλές απορίες.Άρθρο της  Αφροδίτης Κονδύλη, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird 


- Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται αμέσως μετά τη γέννα στην κλινική όπου θα γεννήσετε.

- Μπορείτε να συζητήσετε με τη μαία και τον γιατρό σας ώστε να σας δώσουν το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα, δέρμα με δέρμα πάνω σας. Αν δοθεί ο χρόνος, μέσα στη πρώτη 1½ ώρα το μωρό θα θηλάσει.

- Αφήστε το μωρό σας να έρθετε σε επαφή μαζί σας, να σας μυρίσει, να σας νιώσει, να σας ακούσει και να θηλάσει με τον ρυθμό του- αν αναζητήσει και τον άλλο μαστό, τον προσφέρετε.

- Τις πρώτες μέρες, καθώς η ποσότητα από το πρωτόγαλα είναι μικρή, καλό είναι να γίνονται συχνές εναλλαγές στους μαστούς ακολουθώντας πάντα το μωρό ώστε να θηλάζει ενεργά και να ενεργοποιηθούν και τα δύο στήθη.

- Αν το μωρό θηλάσει κατά την πρώτη ώρα είναι πολύ πιθανό για τις επόμενες ώρες να κοιμηθεί και να μην ζητήσει να φάει.

- Τις πρώτες μέρες δίνουμε προσοχή ώστε το μωρό να θηλάζει ανά τουλάχιστον 2-2,5 ώρες (υπολογίζοντας από την έναρξη του θηλασμού) ή και πιο συχνά.

- Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθάει το μωρό να είναι ενεργοποιημένο και να αλληλεπιδρά με την μαμά για τον θηλασμό πέρα από τα άλλα οφέλη που έχει.

- Το μωρό σας θηλάζει όσο συχνά θέλει και για όσο χρόνο θέλει, με συχνές εναλλαγές των μαστών τις πρώτες μόνο μέρες όπως προαναφέρθηκε, χωρίς παρεμβάσεις (πιπίλα, μπιμπερό) ή χορήγηση φόρμουλας αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.

- Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει, κι αν για οποιονδήποτε λόγο δυσκολευτείτε, μην καθυστερήσετε να ζητήσετε βοήθεια ώστε να κάνετε μια καλή αρχή.

- Σημαντική ένδειξη πρόσληψης ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος είναι οι πάνες του μωρού.

Τις πρώτες μέρες και γενικά τον πρώτο καιρό τα μωρά θέλουν να είναι πολύ συχνά στο στήθος. Αυτό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, ακολουθείτε το μωρό σας και θα τα πάτε μια χαρά!

Αφροδίτη Κονδύλη, 
Φαρμακοποιός, Βοηθός Μητρότητας,
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC,
Certified AATH Parent Educator,
Επίσημη συνεργάτης Attachement Parenting Hellas.
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Αυτά τα δύσκολα απογεύματα...

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:16 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τότε που επέστρεψες με το νεογέννητο μωρό σου στο σπίτι από το μαιευτήριο. Και πάνω που έχεις αρχίσει να συνηθίζεις τη νέα ρουτίνα, με το μωρό σου να θηλάζει συχνά, να θέλει πολλή ώρα αγκαλιά, αλλά και να κοιμάται ήρεμα και να ξυπνά για να ξαναθηλάσει, ξαφνικά έχεις ένα «άλλο» μωρό.

Ένα μωρό που για αρκετές ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, είναι πολύ ανήσυχο, θέλει να θηλάζει συνέχεια, σταματάει τον θηλασμό

μόνο για να γκρινιάξει ή να κλάψει και συνεχίζει εναλλάσσοντας περιόδους θηλασμού και γρίνιας για αρκετές ώρες, ώσπου τελικά να αποκοιμηθεί.

Την πρώτη μέρα αγχώθηκες, αλλά σκέφτηκες πως απλά έτυχε. Όμως συνέβη και τη δεύτερη μέρα και τρίτη και τέταρτη μέρα… και κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, κάθε απόγευμα! Και κάπου εκεί άρχισες να ανησυχείς μήπως έχει κάτι. Όμως αν είχε κάτι, δεν θα ήταν το ήρεμο μωρό που ήξερες όλη την υπόλοιπη μέρα! Γιατί αυτή η συνεχόμενη γκρίνια και ο ασταμάτητος θηλασμός, συμβαίνουν κάθε απόγευμα. Μα κάθε απόγευμα!

Όταν το ίδιο σενάριο συνέχισε να επαναλαμβάνεται καθημερινά, ήσουν πλέον σίγουρη πως κάτι δεν πάει καλά! Κι όμως, ο παιδίατρος που ήρθε να δει το μωρό είπε πως είναι υγιέστατο! Σκέφτηκες πως ίσως δεν του φτάνει το γάλα! Κι όμως, παίρνει εξαιρετικό βάρος και οι πάνες του είναι όπως θα έπρεπε σε αριθμό και εμφάνιση. Τότε γιατί κάθε απόγευμα επαναλαμβάνεται η ίδια αγχωτική κατάσταση;

Μα, γιατί έχεις ένα φυσιολογικό μωρό! Τα περισσότερα μωρά περνάνε αυτή τη φάση της απογευματινής ανησυχίας, όπου για αρκετές ώρες (συνήθως από το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες) θηλάζουν ασταμάτητα και όταν δεν θηλάζουν, γκρινιάζουν ή και κλαίνε και θέλουν συνέχεια αγκαλιά και λίκνισμα.

Είναι η ανωριμότητα του νευρικού συστήματος του μωρού που ακόμα αναπτύσσεται; Είναι τα συσσωρευμένα ερεθίσματα της ημέρας; Η κούραση; (και του μωρού και η δική σου) Η ελαφρώς μειωμένη ροή του γάλακτος κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες; Μάλλον όλα αυτά μαζί και πιθανόν και άλλες αιτίες που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Τι μπορείς να κάνεις:

 • Θήλασε το μωρό σου!
 • Κάνε πολύ skin to skin (αγκάλιασέ το δέρμα με δέρμα)
 • Θήλασε το μωρό σου ενώ το κρατάς skin to skin!
 • Γενικά, αγκάλιασέ το όσο συχνά το έχει ανάγκη
 • Κρατώντας το μωρό σου αγκαλιά, περπάτα
 • Θήλασε το μωρό σου!
 • Τραγούδησέ του και λίκνισέ το ρυθμικά
 • Κράτησέ το αγκαλιά ενώ κάθεσαι σε μια μπάλα πιλάτες και κάνεις αναπηδήσεις
 • Θήλασέ το ενώ κάθεσαι επάνω στην μπάλα πιλάτες και αναπηδάς!
 • Βγείτε βόλτα έξω (τα μωρά, αλλά και οι γονείς, ηρεμούν πολύ πιο εύκολα όταν είναι έξω)
 • Θήλασέ το ενώ είστε έξω!

Θα δεις πως η φάση αυτή όπως ήρθε έτσι και θα περάσει. Γενικά, όσο ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των μωρών, τόσο πιο ήρεμα είναι. Κανένας γονιός δεν καταφέρνει πάντα να ηρεμεί αμέσως το μωρό του. Όλοι μας δοκιμάζουμε διάφορα και κάποια στιγμή κάτι από αυτά πιάνει. Πολύ γρήγορα θα καταφέρνεις να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που χρειάζεται το μωρό σου. Κι αν δεν το καταφέρνεις πάντα, μη νιώθεις ενοχές! Είσαι πάντα κοντά στο μωρό σου και φροντίζεις γι’ αυτό και το μωρό σου αισθάνεται ασφάλεια!

Έχε το νου σου:

 • Αν το μωρό σου δεν παίρνει καλό βάρος
 • Αν δεν έχει αρκετές βρεγμένες και λερωμένες πάνες
 • Αν δεν ηρεμεί κατά τον θηλασμό
 • Αν έχει αυτή τη συμπεριφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία είναι ήρεμο.
 • Αν είναι νωθρό, δεν ξυπνάει εύκολα για να θηλάσει
 • Αν δεν υπάρχουν διαστήματα μέσα στην ημέρα κατά τα οποία κοιμάται (το να κοιμάται τις περισσότερες φορές μόνο στην αγκαλιά σου είναι φυσιολογικό)
 • Αν ο θηλασμός πονάει, αν έχεις πληγωμένες θηλές, αν έχεις συχνά φραγμένους πόρους, μαστίτιδες

Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευθείς τον παιδίατρο και πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.Δούμα Σοφία 
Μαία, Εκπαιδευτικός,
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC,
Certified BirthlightTM Yoga for Maternity Instructor
Κύκλος Γυναίκα | Μητρότητα | Θηλασμός

Breastfeeding Aversion*

αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:15 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

(Τι είναι, πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται)

Σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «αποστροφή» για τον θηλασμό (ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού) 

Πρόκειται τόσο για συναισθήματα, όσο και για καθαρά σωματικές αντιδράσεις αποστροφής που γεννώνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού σε μία μαμά η οποία μέχρι πρότινος: 

 • θήλαζε χωρίς προβλήματα 
 • είχε ισχυρά θετικό συναίσθημα για τον θηλασμό 
 • δέσμευση και επιθυμία να θηλάσει 
 • λάμβανε σημαντική ικανοποίηση από την εμπειρία της ως θηλάζουσα 

Πότε εμφανίζεται:

 • Σε μαμάδες που θηλάζουν μεγαλύτερα παιδιά (νήπια) και που θήλαζαν χωρίς πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. 
 • Είναι ένα φαινόμενο που συχνά εμφανίζεται κοντά στην ηλικία αποθηλασμού του παιδιού. Απαντάται συχνά και στα υπόλοιπα θηλαστικά (όσοι έχουν γάτες θα έχουν παρατηρήσει τη γάτα να διώχνει τα μεγαλύτερα γατάκια μη αφήνοντάς τα να θηλάσουν) 
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που το γάλα μειώνεται 
 • Μετά τον τοκετό, όπου αφορά κυρίως στο μεγαλύτερο παιδί ή στις περιπτώσεις που τα παιδιά θηλάζουν ταυτόχρονα 
 • Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται breastfeeding aversion από την αρχή του θηλασμού και αυτό έχει συνήθως ψυχολογικά αίτια. Η μαμά επιθυμεί να θηλάσει, αναγνωρίζει τα οφέλη του θηλασμού για την ίδια και το μωρό της αλλά παρουσιάζει έντονο breastfeeding aversion και agitation 

Πώς εμφανίζεται:

Μπορεί η μητέρα να βιώνει ένα, περισσότερα ή και όλα τα παρακάτω: 
 • Πόνος (συχνά γίνεται λανθασμένη διάγνωση για Candida, όμως ο πόνος μπορεί να οφείλεται και στην ύπαρξη βραχέος χαλινού που μέχρι τότε ήταν αδιάγνωστος) 
 • Δυσφορία-νευρικότητα της μητέρας 
 • Έντονα αρνητικές σκέψεις (που έχουν ως αποδέκτη το παιδί), οι οποίες προκαλούν αισθήματα ντροπής και ενοχής στη μητέρα, δημιουργώντας έτσι φαύλο κύκλο
  * Απόσπασμα από το e-book που διανέμεται δωρεάν στα εργαστήρια για το "Tandem Nursing" που διοργανώνει ο Κύκλος. Για την αποστολή του e-book, έναντι συμβολικού αντιτίμου, επικοινωνήστε μαζί μας.

  Ποιος φοβάται το Τandem Nursing;

  αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:13 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

  Τι είναι το Τandem nursing;

  Χρησιμοποιούμε τον όρο tandem nursing για να περιγράψουμε τον παράλληλο θηλασμό δύο ή περισσότερων παιδιών διαφορετικής ηλικίας (όχι δίδυμα) 

  Γίνεται;

  Μετά τον τοκετό, η παραγωγή του γάλακτος είναι εξαρτώμενη από τις ορμόνες (αύξηση προλακτίνης-απότομη μείωση προγεστερόνης μετά την γέννηση του πλακούντα) 

  Όσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα του τοκετού και προχωράμε προς την εδραίωση της παραγωγής (περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό), η διαδικασία παραγωγής γάλακτος γίνεται αυτοκρινής, δηλαδή η παραγωγή ανταποκρίνεται στη ζήτηση επομένως, ρυθμίζεται ανάλογα με το πόσο συχνά και αποτελεσματικά απομακρύνεται το γάλα από τους μαστούς (από ένα βρέφος που θηλάζει ή/και μέσω αντλήσεων) 

  Από εκεί και μετά, η προλακτίνη στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας δεν είναι ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει την παραγωγή του γάλακτος. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και τη δυνατότητα ωορρηξίας και άρα και νέας εγκυμοσύνης, οι τιμές τους επηρεάζονται από τον χρόνο που έχει περάσει από τον τοκετό και από τη συχνότητα των θηλασμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. 

  Δηλαδή, μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω ακόμα;

  Ή, διαφορετικά εκπεφρασμένο, το ίδιο ερώτημα: «δεν μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω;»

  Η περίοδος του αποκλειστικού θηλασμού εξασφαλίζει (υπό προϋποθέσεις) αποτροπή νέας εγκυμοσύνης και αυτό ήταν γνωστό σε όλες τις παραδοσιακές κοινωνίες. Η μέθοδος, γνωστή και ως LAM (Lactation Amenorrhea Method) βασίζεται στον αποκλειστικό θηλασμό για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη κατά τους πρώτους έξι μήνες θηλασμού ή μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη περίοδος (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα) 1 

  Οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά (χωρίς χρήση άλλων υγρών υποκατάστατων ή στερεών τροφών), χωρίς χρήση πιπίλας, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του μωρού τους στο στήθος, χωρίς να αφήνουν διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών χωρίς θηλασμό, συνήθως βλέπουν την περίοδό τους να επιστρέφει κατά μέσο όρο γύρω στους 14,6 μήνες. 

  Το 7% έχει επιστροφή της εμμήνου ρύσης πριν τους 6 μήνες μετά τον τοκετό, το 37% βλέπουν επιστροφή της περιόδου μεταξύ του 7ου και 12ου μήνα, 48% έχουν επιστροφή της εμμήνου ρύσης κάποια στιγμή κατά το δεύτερο έτος του παιδιού και 8% έχουν επιστροφή της εμμήνου ρύσης μετά το 2ο έτος! 

  Παρ’ όλες όμως της διαφοροποιήσεις στην επιστροφή της εμμήνου ρύσεως, οι διαφοροποιήσεις στην επιστροφή της γονιμότητας δεν είναι αντίστοιχα τόσο μεγάλες. Οι γυναίκες που έχουν την πρώτη τους περίοδο μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, έχουν μερικούς ανωορρηκτικούς κύκλους αρχικά, ενώ όταν η έμμηνος ρύση έρχεται για πρώτη φορά μετά τους έξι μήνες, συνήθως οι κύκλοι είναι ωορρηκτικοί από την αρχή και άρα οι γυναίκες είναι γόνιμες από την πρώτη ωορρηξία (που στην προκειμένη περίοδο μπορεί να συμβεί και πριν την εμφάνιση της πρώτης εμμήνου ρύσης μετά τον τοκετό) 

  Νέα εγκυμοσύνη και θηλασμός. Και τώρα;

  Τι συμβαίνει στην εγκυμονούσα μήτρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
  Μπορεί να προκληθούν συσπάσεις και να κινδυνεύσει η εγκυμοσύνη;
  Τι γίνεται με το γάλα;

  Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που παράγεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης ως απόκριση του εγκεφάλου στο ερέθισμα που δέχεται το στήθος από ένα μωρό που θηλάζει (ή και κατά την άντληση) είναι μια ορμόνη με πολλούς ρόλους: 

  • Προκαλεί σύσπαση των μυοεπιθηλιακών κυττάρων των κυψελίδων του μαστού και ως εκ τούτου, την έξοδο του γάλακτος από τις κυψελίδες στους γαλακτοφόρους πόρους 
  • Συμβάλλει στη δημιουργία συναισθημάτων δεσμού και αγάπης σε όλες τις μορφές σχέσεων (φιλικές, ερωτικές, γονέων παιδιών κλπ) 
  • Προκαλεί σύσπαση και άλλων μυών που έχουν υποδοχείς για την ωκυτοκίνη, μεταξύ των οποίων και η μήτρα. Οι συσπάσεις αυτές συμβαίνουν όταν εκκρίνεται ωκυτοκίνη από την υπόφυση (κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οπότε και έχουμε οργασμό, καθώς και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οπότε και έχουμε έξοδο του γάλακτος από τις κυψελίδες προς τους γαλακτοφόρους πόρους) 

  Τελικά, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε συσπάσεις της μήτρας όταν η έγκυος θηλάζει;

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στη μήτρα είναι ανενεργοί.2 

  Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς επιπλοκές, η ωκυτοκίνη που παράγεται κατά τον θηλασμό αλλά και κατά τον οργασμό, δεν προκαλεί έντονες συσπάσεις στη μήτρα, τέτοιες που να θέτουν σε κίνδυνο την κύηση. Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό της σχετικά. 

  Τι γίνεται όταν έχουμε μια κύηση «υψηλού κινδύνου» και ένα μεγαλύτερο παιδί που θηλάζει;

  Θα πρέπει να παρακολουθείται η μητέρα από ομάδα ειδικών, οι οποίοι μετά από συνεργασία και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρισμένων διεθνών επιστημονικών ενώσεων, θα την καθοδηγήσουν υπεύθυνα. 

  Ανάλογα με τα προβλήματα και τους κινδύνους που παρουσιάζει η εγκυμοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του αριθμού των θηλασμών και της διάρκειάς τους θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων. 

   * Απόσπασμα από το e-book που διανέμεται δωρεάν στα εργαστήρια για το "Tandem Nursing" που διοργανώνει ο Κύκλος. Για την αποστολή του e-book, έναντι συμβολικού αντιτίμου, επικοινωνήστε μαζί μας.

  Το δέντρο της ζωής!

  αναρτήθηκε στις 9 Δεκ 2019, 2:11 π.μ. από το χρήστη Κύκλος Γυναίκα Μητρότητα Θηλασμός

  Τις τελευταίες μέρες, "μαγικές" εικόνες με μωρά που θηλάζουν και δέντρα που μεταφέρουν από τις ρίζες τους στα κλαδιά τους την ουσία της ζωής κυριαρχούν στο διαδίκτυο.
  Οι μαμάδες σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν υπέροχες εικόνες με τα μωρά τους την ώρα που θηλάζουν και τις μοιράζονται στο #normalizebreastfeeding


  Δεν γινόταν να μην φτιάξουμε κι εμείς τις δικές μας εικόνες, τις οποίες με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας και σας παραθέτουμε και απλές οδηγίες για να μπορέσετε κι εσείς να μοιραστείτε μαζί μας το δέντρο της ζωής!


  1. Κατεβάστε την εφαρμογή PicsArt
  2. Ψάξτε στο google εικόνες με τον όρο "tree of life" ή "tree of roots" ή "transparent tree"
  3. Αποθηκεύστε στη συσκευή σας το δέντρο που προτιμάτε
  4. Ανεβάστε στο PicsArt την αγαπημένη σας φωτογραφία θηλασμού, πατώντας Edit στο μενού στο κάτω μέρος της οθόνης
  5. Πατήστε Add photo και προσθέστε τη φωτογραφία με το δέντρο
  6. Προσαρμόστε τη φωτογραφία σε μέγεθος, γυρίστε την ώστε να ταιριάζει καλύτερα, σβήστε με τη γόμα ό,τι θεωρείτε πως δεν ταιριάζει
  7. Πατήστε Blend (στο μενού στο κάτω μέρος) για να ενωθούν οι δυο φωτογραφίες
  8. Αν χρειάζεται, πατήστε Multiply για να γινει το φόντο του δέντρου διαφανές
  9. Κάντε τα "μαγικά" σας, πατώντας Magic και διαλέξτε ένα από τα εφέ. Δείχνουν πολύ ωραία τα midnight, rainbow κλπ. Αποθηκεύστε την εικόνα
  10. Ανεβάστε τη φωτογραφία σας στη σελίδα μας, στα σχόλια και όπου αλλού θέλετε, μην ξεχάσετε τα hashtags #normalizebreastfeeding #treeoflife 

  1-10 of 13